Viikonloppu on sujunut varsin tiiviisti vaalityön touhussa. Eilen olin mukana KD:n "iskuryhmässä" Tapiolassa ja Espoonlahden markkinoilla, tänään Klaukkalan markkinoilla. Näissä paikoissa puolueet oli pistetty muodostamaan oman ghettonsa. Espoonlahdessa ei alueelle kovin paljoa "vaalikarjaa" eksynyt. Klaukkalassa sen sijaan ihmiset kävelivät rohkeasti ja sankoin vaalitorin läpi. Siinä oli tarjolla karkkia ja ilmapalloja kirjallisen materiaalin lisäksi joka makuun.

Klaukkalaan pääsin lasten muuttuneiden suunnitelmien vuoksi vasta kello 11 jälkeen. Kun saavuin, vanha luokkakaverini oli käynyt etsiskelemässä minua jo pariin otteeseen ja juuri lähtenyt kotiin päin. Onneksi oli sanonut nimensä ja sain hänet kännykällä kiinni: lyhyt, mutta mukava tapaaminen jalkakäytävällä onnistui. Hienoa, sillä muuten muuttunut aikatauluni olisi jäänyt pahemman kerran harmittamaan. Edellisestä tapaamisesta kun on pian jo 10 vuotta.

Illalla oli vuorossa Vihdin seudun kristillisdemokraattien oma vaalitilaisuus Nummelassa. Ehdokkaita paikalla oli lisäkseni Ulla Summanen ja Pauli Tuohioja. Erityinen ilonaihe minulle oli se, että seurakuntaystäväni Nina Rajasuo oli kiinnostunut tulemaan musisoimaan säestäjänsä Tommi Jalon kanssa. Todella kauniita kappaleita oli Nina jälleen kerran valinnut.

Omassa puheenvuorossani totesin, että mm., että huoltosuhteen nopeasti heiketessä meidän tulisi tavoittaa peräti 75%:n työllisyysaste, jotta voimme ylläpitää hyvinvointipalveluja. Yhtään nuorta ei olisi varaa menettää. Siksi koulupudokkuutta ja nuorten syrjäytymistä on ehkäistävä. Työllistämiskynnyksen madaltamiseksi ehdotamme ensimmäisen työntekijän palkkaamisesta johtuvia työnantajan sosiaaliturvamaksuja kevennettäväksi määräajaksi.

Irtisanottujen muutosturvaa tulee kehittää tukemaan ammatillisen koulutuksen tarpeita. Tällä hetkellä muutosturvan koulutustakuu on kestoltaan niin lyhyt (180 päivää), että se ei mahdollista ammatillista koulutusta. Työttömiksi jääneiden koulutusta tulee suunnata erityisesti niille aloille, joilla työvoimapula pahenee. Esimerkiksi lähihoitajakoulutusta tulisi lisätä. 

Totesin, että jos monet vähimmäisetuudet ovat reaaliarvoltaan pahasti heikentyneet. Jos KD:lla olisi yksin valta päättää, seuraavalla vaalikaudella tehtäisiin erityisiä panostuksia lapsiperheiden tukemiseksi ja vanhustenhuollon kehittämiseksi. Lapsilisiin tarvitaan korotuksia ja indeksisidonnaisuutta. Minimiäitiys- ja vanhempainraha on ehdottomasti korotettava työttömän perusturvan tasolle.

Kerroin, että KD:n tavoitteena on tehokas energiantuotanto, jossa kotimaisen raaka-aineen ja työn osuus on mahdollisimman suuri. Se merkitsee hajautettua energian tuotantojärjestelmää ja jopa tuhansien pienten paikallisten voimaloiden rakentamista. Paljon jo olemassa olevia energiansäästökeinoja on vähäisessä käytössä ja lukemattomat vielä keksimättä.

Korostin, että tutkimustyö ja tuotekehitys ovat avainasemassa biopolttoaineiden ja uusien tekniikoiden kehittämisessä. Ympäristötehokkaan tekniikan vientiä on hyvät edellytykset kasvattaa, kun kansainväliset ympäristövelvoitteet lisääntyvät ja fossiilisten polttoaineiden hinta pysyy korkealla. Tärkeää on myös se, että kehitysmaat saadaan hyppäämään suoraan ekologisesti kestävään energiantuotantoon, eikä heille kuskata vanhaa tekniikkaa.

Kyllä tässä kunto on koetuksella. Lievä flunssa päällä, mutta sitkeästi taistelen sitä vastaan kaikkien rohtojen ja suolavesien kurlaamisen avulla. Jotenkin odottaa vain kamalasti, että kaikki olisi ohi. Huomenna pitäisi olla Ylen alueellisessa tentissä Jouko Jääskeläisen kanssa, enkä ole vielä yhtään kerinnyt valmistautua, kun joutuu elämään päivä kerrallaan koitoksista. Kun kokeeksi yritin vastailla kuvitteellisiin toimittajien kysymyksiin, katosivat kaikki järkevät ajatukset päästäni. Kääk!