Eilen Hesari kertoi, että varusmiehet kadottelevat tavaroitaan aiempaa enemmän. Hansikkaita kuulemma kuluu keskimäärin yksi ylimääräinen pari per solttupoika. Välinpitämättömyys on euroon siirtymisen myötä lisääntynyt. Kadonneiden varusteiden tilalle joutuu ostamaan uudet, mutta se ei nuoria miehiä paljoa hetkauta. Hansikkaiden korvaushinta 3,95 euroa ei ilmeisesti kannusta riittävästi huolellisuuteen.

Meidän perheen nuori mies oli todistustenjakopäivänä nolon oloinen. Arvostelu omien tavaroiden huolehtimisesta oli heikoin mahdollinen. Jos tätä rataa mennään, tulee omalla pojallakin kulumaan intissä rahaa uusien varusteiden hommaamiseen. Siksi on äidin nyt jo hyvissä ajoin otettava käyttöön kaikki mahdolliset keinot nuoren miehen huolellisuuden kohentamiseksi.

Hälläväliä mentaliteetti ei kuitenkaan ole vain nuorten miesten ongelma. Sama välinpitämättömyyden ja huolimattomuuden henki vaanii meitä kaikkia yltäkylläisyyden ja kohtuullisen mukavan toimeentulon piirissä eläviä. Turhaa kulutusta ja turhaa kertakäyttöisyyttä ei osata varoa. On siis hyvä tarkistuttaa asenteensa kuluttamisen suhteen. Osaltaan se on teko kestävämmän kehityksen puolesta.

***
Olen ilolla todennut, että uutenavuotena KD:n pääsivuston yhteydessä aloittanut Päivi Räsäsen uusi blogi on onnistunut kirvoittamaan kommentteja ja keskustelua. Hyvä. Se oli tarkoituskin!